Sporttherapeut

Sporttherapie

Wat is sporttherapie

Waarschijnlijk denk je bij het lezen van de term “sporttherapie” direct aan blessures die ontstaan zijn tijdens het sporten. Je zit op het juiste spoor maar sporttherapie is veel uitgebreider dan dat. Binnen deze vorm van therapie worden allerlei klachten en blessures behandeld aan jouw bewegingsapparaat. Sommige klachten hebben een specifieke medische oorzaak zoals een sportblessure of klachten na aanleiding van een ongeval. Maar ook de klachten die ontstaan zijn uit (over)belasting van je lichaam kunnen aangepakt worden door een sporttherapeut. Een sporttherapeut zorgt ervoor dat de herstelmechanismen van het lichaam zo effectief mogelijk ingezet kunnen worden. Dit doet hij door te helpen ontspannen, mobiliteit, stabiliteit en bewegingsvrijheid te vergroten en de doorbloeding van het lichaam te verhogen.

Ketenproblemen

Een sporttherapeut kijkt niet alleen naar het deel van jouw lichaam waar je klachten ervaart, maar neemt in zijn behandelingen het gehele lichaam mee. Dit komt doordat het zenuwstelsel dat pijnprikkels doorgeeft aan de hersenen een complex systeem is. Het komt vaker voor dat er op een andere plek in jouw lijf de oorzaak gevonden kan worden van de pijnprikkels op een andere plek in je lichaam. Als er meerdere oorzaken voor een probleem aanwezig zijn, wordt dat een ketenprobleem genoemd.

Uitgebreid Intakegesprek

Om goed te kunnen herstellen van klachten is het belangrijk om niet alleen naar het fysieke gestel te kijken maar ook naar je mentale en emotionele factoren die een rol kunnen spelen. Ieder mens is uniek en iedereen gaat op een andere manier met zijn klachten om. In een uitgebreide intakeprocedure zullen alle positieve en negatieve factoren van jouw herstelproces in kaart gebracht worden en wordt er met jou gekeken wat voor behandelvorm, behandelintensiteit en behandelduur van toepassing is .

Vertrouwen

Mark vindt het belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat met de cliënt. Pas als de cliënt zich volledig veilig en vertrouwd voelt, kan optimaal gewerkt worden aan herstel. Een goed onderzoek doen, aandachtig naar je luisteren en aan de hand daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen is dan ook waar MK Sporttherapie zich graag voor inzet. Jouw therapeut is pas tevreden als jij dat ook bent en Mark zal zich altijd in blijven zetten om jou van je klachten af te helpen.

Sportmassage

Een sportmassage helpt de doorbloeding van je lichaam te verbeteren en afvalstoffen af te voeren. Hierdoor verklein je de kans op letsel doordat verhardingen, knopen, verkrampingen, stijve spieren en afvalstofophopingen worden weggemasseerd. De meest voorkomende klachten waar een sportmassage bij kan helpen zijn klachten in de rug, nek, schouders en benen. Maar ook klachten op een andere locatie van het lichaam kunnen opgelost worden door middel van een sportmassage. De klachten hoeven niet ontstaan te zijn tijdens het sporten maar kunnen ook optreden na een andere (zware) fysieke belasting.
Sportmassage is voor iedereen, dus ook als je niet sport maar wel klachten hebt, neem gerust contact op om te informeren naar de mogelijkheden.

Voor of juist na een zware inspanning

Een sporter kan voor een bepaalde wedstrijd gebaat zijn met een sportmassage om de sporter tot rust te brengen en de spieren goed los te maken. Door de massage ontstaat er een betere doorbloeding in de spieren waardoor de sporter prettiger en langer kan bewegen en vermoeidheid en spierpijn verkleint worden. Door de massage verbetert de coördinatie van de spieren wat de kans op letsel en ongevallen verminderd. Als je een sportmassage krijgt na het leveren van een zware inspanning zal jouw lichaam eerder herstellen naar de normale toestand doordat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Overige mogelijkheden

Je kunt Mark ook vragen om te helpen met bandengaren of tapen vlak rondom een belangrijke wedstrijd o.i.d. En je kunt ook terecht voor eerste hulp bij sportongevallen. Er wordt altijd in overleg met jou gekeken naar de beste locatie voor een behandeling. Wil je graag een (sport)massage aan huis, bij jouw sportclub of ergens anders? Mark helpt je graag van jouw klachten af.